típusok

Serpenyő típusok áttekintése

Klasszikus serpenyők

A klasszikus serpenyők a konyha egyik alapvető kellékei. Egyszerűségük és sokoldalúságuk miatt népszerűek, legyen szó egy gyors reggeli omlettről vagy ínycsiklandó vacsoráról. Az, hogy ezek a serpenyők laposra és szélesre vannak tervezve, lehetővé teszi számunkra, hogy szinte bármilyen ételt elkészítsünk, legyen az sütés, pirítás vagy párolás.

Anyagok

A különböző serpenyők különböző anyagokból készülnek, mindegyiknek megvan a saját előnye és hátránya, ami az ételeink minőségét is befolyásolja. Íme egy kis lista a leggyakoribb anyagokról:

Anyag Előnyök Hátrányok
Rozsdamentes acél Tartós, könnyen tisztítható, nem lép reakcióba az étellel Gyengébb hővezetés
Öntöttvas Kiváló hőtartás, egészséges sütési lehetőségek Nehéz, igényel törődést
Alumínium Könnyű, gyorsan felmelegszik, jó hővezetés Könnyen karcolódik
Kerámia Tapadásmentes, szemet gyönyörködtető Törékeny, nem minden hőre alkalmas
Teflon Könnyen tisztítható, alacsony zsírtartalmú főzéshez is kiváló Környezetvédelmi aggályok
Gránit Időtálló, tapadásmentes, szép megjelenés Drága, nehezen kezelhető

Ha mélyebbre szeretnétek ásni az anyagok terén, kattintsatok az anyagok részhez.

Méretek és Formák

A klasszikus serpenyők különféle méretben és formában kaphatók, hogy minden ételhez és ételadathoz megfelelő választást nyújtsanak:

Méret Átlagos átmérő (cm) Felhasználás
Kicsi 20 – 24 Tojás, kisebb ételek, egyadagos ételek
Közepes 26 – 30 Ideális tésztákhoz, zöldségekhez, húsokhoz
Nagy 32 – 36 Családi adagok, nagyobb fogások

Más tudnivalókat is találtok a méretek és formák oldalon.

Bevont Serpenyők

A tapadásmentesség kedvelőinek is van miből válogatniuk, hiszen sok klasszikus serpenyő rendelkezik ilyen bevonattal. A teflontól a kerámiáig, a bevonatok egyszerűbbé teszik életünket a konyhában. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy ezeknek a bevonatoknak is van élettartama, és a karbantartásukra is figyelni kell.

Így a klasszikus serpenyők nélkülözhetetlen eszközök a változatos menük elkészítéséhez. Ha tanácsra van szükségetek a választásnál, nézzétek meg a vásárlási útmutató cikket!

Mély Serpenyők

Sosem lehet túl sok serpenyőd a konyhában, de a mély serpenyők mindenek fölött állnak. Ezek a jószágok nemcsak a pörköltöket és leveseket nyomják, de a sütés is a kisujjukban van. Amilyen mélyek, annyira sokoldalúak is.

Miért Jók?

A sok hely valóban nem mindig árt, főleg ha éhes a család. A mély serpenyők bőséges tárolóhelyük miatt kedveznek nekünk. Egybe mehet minden, mint egy hatalmas családi bulinál – tökéletes! Ha nagyot akarsz húzni, mindig számíthatsz rájuk.

Mit Tudnak Főzni?

Íme néhány az ételekből, amiket kis kedvenceink ügyesen el tudnak készíteni:

Étel típusa Leírás
Pörkölt Lassú tempóval, húszöldség maratonfőzés.
Leves Dús levesek, amikre a nagymama is büszke lenne.
Tésztaételek Lasagne-t egy keveréssel? Simán!
Egytálétel Mindent bele a fazékba stílus.

Tippek a Választáshoz

Mély serpenyőt keresel? Nézd a méretet és formát, csak semmi cicoma! Ha nem szeretsz súrolni, válassz tapadásmentes bevonatot, megmenti az idődet és az idegeidet is. Nézz bele a tapadásmentes bevonatok titkaiba az írásunkban.

Sütőbe tehető serpenyők

Nemcsak a tűzhelyen, de a sütőben is szuperül használhatók, így könnyedén feldobják a főzést! Ha ilyen serpenyőt keresünk, jó, ha átgondoljuk, miből van, milyen méretű, és miféle bevonattal rendelkezik.

Anyagok

Ezek a serpenyők készülhetnek mindenféle anyagból, mind különböző előnyöket kínálnak. Nézzük csak, mik a legjobbak:

Anyag Előnyök
Rozsdamentes acél Strapabíró és nem színeződik el könnyen
Alumínium Pehelysúlyú és szuper hővezető
Öntöttvas Remekül megtartja a hőt és szépen melegít
Kerámia Öko-barát, sok mindennel jól kijön
Teflon Nem ragad le az étel, egyszerű tisztítani

Méretek és formák

Sütőbe tehető serpenyők mindenféle méretben és formában jönnek. Fontos, hogy a választásnál figyeljenek a tervezett fogások mennyiségére és típusára. Az alábbi táblázat útmutatót nyújt:

Méret Alkalmazás
20 cm Egy-két főnek pont jó
26 cm Családnak is elég
30 cm Nagyobb adagokhoz és sütéshez tökéletes

Bevonatok

A sütőbe tehető serpenyők bevonata nagyban meghatározza a használati élményt. Főképp a tapadásmentes felületek akadályozzák meg az ételek odatapadását, és jóval egyszerűbbé teszik a takarítást.

A tapadásmentes bevonatok összevetése sokat segíthet eldönteni, hogy melyik passzol hozzánk és a főzési szokásainkhoz.

A sütőbe tehető serpenyő kiválasztásakor mindig tartsuk szem előtt, milyen főzési szokásaink vannak és mi az, amit mi személy szerint szeretünk.

Kétfülű serpenyők

A kétfülű serpenyők amolyan sztárjai a konyhának. Imádják a nagyobb adagokat és az egyszerű használatot. A két fülnek hála, könnyű őket kezelni és még a nehézséget sem érzékeljük, ha tele vannak mindenféle finomsággal.

Mitől szuper?

  • Stabil fogás: Ezeknél a fajta edényeknél ritka, hogy megremeg a kezünk, amikor megemeljük.
  • Könnyű emelés: A súly úgy oszlik el, hogy minimális erőfeszítést igényel.
  • Sok mindent bír: Pörkölt, tészta vagy akár sütögetés – ezekkel a serpenyőkkel szinte minden játszik.

Hogyan válasszuk ki a tutit?

Kétfülű serpenyő vásárlásakor ezeket érdemes átgondolni:

  • Méret: Mit szeretnénk benne főzni? A nagyobb fogásokhoz bizony nem árt a nagyobb serpenyő.
  • Tisztán tartás: Olyan anyagot válasszunk, amit könnyű rendben tartani.
  • Egyéb opciók: Nézd meg, mik az alternatívák.

Egy kétfülű serpenyő beszerzése garantált sikerélmény lesz, hisz annyi mindenhez használható, mintha konyhai mindenes lenne!

Egyfülű serpenyők

Süssük meg bennük kedvenc fogásainkat, pároljuk az alapanyagokat vagy pirítsunk bennük hirtelen bármit is, hiszen egyetlen fogantyújuk megkönnyíti a kezelést, főleg ha forró ételeket kell mozgatni. Csak markold meg és munkára fel!

Az egyfülű serpenyők tényleg szuper kiegészítői a konyhánknak, mivel szinte bármit megfőzhetünk bennük és közben nem foglalnak sok helyet. A lényeg, hogy találjuk meg a számunkra legpraktikusabb típust.

Tálaló serpenyők

Ha unjuk a hagyományos fazekakat, a tálaló serpenyők simán feldobják a konyhánkat! Nemcsak a rántottát, de az egészet tálalhatjuk is bennük. Összevonva a főzést és a tálalást, ezek a serpenyők mágnesként vonzzák a figyelmet az asztalnál.

Tálalási tippek

Egy szuper vasárnapi ebédnél minden szem a tálalón: a színe és stílusa garantáltan hozzáad az élményhez. A kerámia lágy eleganciával varázsol el, míg a csillogó rozsdamentes acél a modern oldalra erősít rá. Az asztalnál figyeljünk arra is, hogy kivan hozzá a kellő kanál vagy villa. Az evés élménye nemcsak az íz, hanem a megjelenés is.

Konklúzió: a tálaló serpenyők konyhai must-have-ek! Bon appétit!

Tapadásmentes típusok összehasonlítása

Amikor tapadásmentes serpenyőt vásárolunk, érdemes átnézni, milyenek az egyes fajták. Nézzük meg együtt a leggyakoribb bevonatokat, hogy könnyebb legyen meghozni a legjobb döntést.

Tapadásmentes bevonatok típusa

Típus Előnyök Hátrányok Hőállóság Mire használható
Teflon Egyszerű tisztítani, semmi nem tapad rá Magas hőn tönkremehet 260°C Napi főzés, tojás, palacsinta
Kerámia Környezetbarát, szuper hőelvezetés Nem olyan tartós, mint a teflon 280°C Egészséges főzés, zöldséganik
Gránit Masszív, szépen néz ki Magas hőfokon repedezhet 250°C Sütés, ahol a kitartás számít
Öntöttvas Örök életű, remekül tartja a hőt Nehéz, igényel némi karbantartást 500°C Hagyományos főzés, lassú sütögetés
Rozsdamentes acél Strapabíró, egészséges főzéshez kiváló Nem mindig tapadásmentes 260°C Sütés, zöldségek pirítása
Alumínium Könnyű, jó hővezető Karcolódhat, nem mindig tapadásmentes 220°C Napi főzés, könnyed ételek

Profi Serpenyők Séfeknek

Ha korlátok nélkül akarunk szárnyalni a konyhában, profi serpenyőkre van szükségünk! Nem csak tartós társaink a fakanálnál, de az egyenletes hőelosztásnak köszönhetően még a legigényesebb recepteket is könnyedén készíthetjük el.

A séfek nagyrészt a rozsdamentes acél és öntöttvas darabokat kedvelik, hisz ezek nemcsak időtállók, de sokféle használatra is jók.

Méretek és Formák

Nem mindegy, hogy mekkora és milyen serpenyő mellett döntünk. Lássuk, melyik mire jó:

Méret Átmérő (cm) Használati javaslat
Kicsi 20-24 Főtt tojás, omlett
Közepes 26-28 Húsok, zöldségek, egytálételek
Nagy 30-36 Családi lakomák, nagyobb adagok

A helyes méret és forma kiválasztása garantálja a kisujjból kirázott főzőtudományt.

A profi serpenyők nem csak performance-bajnokok, hanem még a szenvedély a konyhában is jobban lángra lobban. Találjuk meg az álomanyagot, a tuti méretet és higgyük el, mennyei falatok kerülnek ki a konyhánkból.

A szerzőről

Shopping Cart