kerámia

Kerámia bevonatú serpenyők

Kerámia előállításának menete

A kerámia serpenyők készítésénél minden folyamatot alaposan megterveznek, hogy a végeredmény szuper minőségű és strapabíró legyen. A kerámia borítás megszületését több lépés is segíti, melyek együttesen rajtuk hagyják a nyomukat a terméken.

1. Alapanyagok hadba állítása

Először is, kiválasztják a legjobb alapanyagokat. A kerámia alapja többnyire agyagot és különféle ásványokat – mint a kvarc és a kaolin – tartalmaz. Először ezeket alaposan megtisztítják, majd finomra őrölik, hogy a lehető legsimább, rostos textúrát hozzák létre.

2. Formázás

Ahogy megvannak az alapanyagok, finom poraikat vízzel keverik össze, így könnyen kezelhető masszát kapnak. Ezt a masszát különféle formákba öntik vagy préselik, ezek adják később a serpenyő alapját. Szárítás következik, hogy a felesleges nedvesség távozzon a masszából.

3. Égetés

Ekkor jön a „tűzpróba”, ahol a kerámia darabokat forró kemencébe rakják, amitől megedződik és tartósabbá válik. Az égetési hőfok 1000-1400 °C körül mozog, és ettől a kerámia éles kontúrokat kap, valamint fizikai és kémiai tulajdonságai is jelentősen javulnak, hogy bírja a mindennapos strapát.

4. Bevonat alkalmazása

Az égetett serpenyők megkapják a kerámia borítást. Ez speciális por vagy folyadék formájában kerül a felületre. Ezt a borítást néha többször is megismételik, hogy biztosítsuk a tapadásmentes bevonatot.

5. Még egy égetés

Ezután következik egy második „kandallózás”, ami alatt a kerámia bevonat az alaphoz forr, ezzel garantálva, hogy tartósan bírja majd a strapát.

6. Minőségfigyelés

Befejező akcióként minden serpenyőt átvizsgálnak, hogy mindegyik tökéletes állapotban kerüljön a vásárlók kezébe. A gyártó ellenőrzi a bevonat simaságát, hőtűrőképességét és az össz-stabilitást.

Folyamat Részletek
1. Alapanyagok hadba állítása Agyag és ásványok tisztítása, őrlése
2. Formázás Massza formazása serpenyő alakban
3. Égetés Főzés magas hőfokon a szilárdságért
4. Bevonat alkalmazása Kerámia borítással ellátás
5. Még egy égetés Bevonat végső rögzítése
6. Minőségfigyelés Termékellenőrzés

Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a kerámia serpenyők megállják a helyüket a konyhában minden nap. Ha még kíváncsi lennél a különféle típusokkal vagy anyagokkal kapcsolatos infókra, néz körül többi cikkünkben!

Karbantartás és tisztítás

A kerámia bevonatú serpenyők ápolása és takarítása olyan dolog, amivel megtartjuk őket örökzöld állapotukban. Nézzük, hogyan tudjuk a serpenyőket a legjobb formában tartani anélkül, hogy szörnyű hibákat vétenénk.

Tisztítási útmutató

  1. Hagyjuk kihűlni: Ne ugorjunk neki egyből a forró serpenyőnek, különben rövid úton búcsút inthetünk a bevonatnak.
  2. Jó szokás a puhaság: Elő a szivaccsal meg a mikroszálas ronggyal! Ne ékesítsük a serpenyőt karcolásokkal!
  3. Kézzel tisztítsuk: Kézi mosogatással enyhe mosogatószerrel és meleg vízzel csodát tehetünk. Ha ütős a szennyeződés, dobjuk be a csatasorba a természetes tisztítószereket.
  4. Kerüljük a mosógépet: A mosogatógép lehet, hogy kényelmes, de a kerámia réteget nem kíméli. Jobb, ha kézzel teszünk rendet.
  5. Szárítsuk ki: Tisztító szertartás végeztével fontos, hogy szárazra töröljük, különben ott marad a hepehupás vízkő.
Tisztítási lépés Ajánlott mód Kerülendő mód
Hűtés Hagyjuk kihűlni Forrón takarítani
Tisztító eszköz Lágy szivacs, mikroszálas rongy Durva súrolók
Mosogatás Kézi módszer Mosogatógép
Szárítás Töröljük szárazra Nedvesen hagyni

Karbantartási tippek

  • Maradjunk távol az éles dolgoktól: A fém spatulákkal és késekkel csak óvatosan, különben párszor megfordulunk a javításoknál.
  • Ne melegítsük túl: A túlzott láng nemcsak az ebédünket, hanem a serpenyőt is megperzseli. Legyünk a közepes- és alacsonyabb láng szerelmesei.
  • Használjunk hozzá való fedőt: A fedő megkönnyíti a dolgot: egyenletesen fő, és kevesebb lesz a fröcskölés, ami talán a takarítás legjobb barátja.

A kerámia bevonatú serpenyők gondozása nem agysebészet. Csináljunk úgy, mint az okos házigazda, és tartsuk meg őket sokáig. Ha még több trükkre kíváncsiak vagyunk a takarításról és ápolásról, csekkoljuk a karbantartás és tisztítás cikkünket!

Mennyire természetes a bevonat?

Ha belegondolunk a kerámia serpenyők bevonatába, azon is érdemes töprengeni: vajon mennyire természetesek ezek az anyagok? Nos, többnyire ásványokból állnak, tehát a gyártás során egyes részek valóban természeti forrásokból származnak.

A kerámia bevonatok előállításához használt hozzávalók közt akad néhány izgalmas dolog, mint például agyag és üveg, amelyeket a természetből szippantottunk el. A lényeg az, hogy főzés közben nem bocsátanak ki olyan káros anyagokat, amiktől libabőrös lennél, így a konyhádban is egy egészségesebb lehetőséget talász.

Miért is szeressük a kerámiát? Egyszerű, mert nincs benne se PFOA, se PFOS, amik megkérdőjelezhető anyagok a többi tapadásmentes bevonatban. Ez teszi a kerámia serpenyőt az álmaid termékévé, ha a természetesség felé hajlasz.

A kerámia bevonatok bűvölete

Jellemző Kerámia Teflon
Természetes anyag Nézd, persze! Sajnos nem
Káros anyagok Nulla a veszély Ott leselkednek
Fűtési hőmérséklet Konyhatűzbarát Melegítőszint

Kerámia vs teflon

Mindkét opció más-más trükkökkel kecsegtet, amelyek hatással lehetnek a konyhai mesterműveinkre. Lássuk, mi a helyzet ezzel a kettőssel!

Anyagszerkezet

A kerámia természet anyagaiból, főként homokból és ásványokból rakják össze, míg a teflon egy mesterséges csodaként, PTFE néven ismert.

Jellemző Kerámia Teflon
Anyagösszetétel Természetes cuccok Műanyag cucc
Hőfok kibíróság Betonkemény (~450°C) Csak langyi (~260°C)
Zöld élet barát Persze Hát, néha-néha

Nem tapadós varázslat

Tapadásmentes hatás terén a teflon gyakran győz, mert az ételek simán lecsusszannak róla. Azért a kerámia se kutya, főleg az új fejlesztésekkel.

Jellemző Kerámia Teflon
Nem tapadós varázs Közepes – elég jó Top
Eltelikévalóság 3-5 év 2-3 év

Hővezetés

A kerámia serpenyők hőt egyenletesen adják le, bár lassabbak a teflonnál. Ezért jobban tartanak meleget. Ezzel szemben a teflon sebészi gyorsasággal forrósodik fel.

Jellemző Kerámia Teflon
Hőátadás Egyenletes de lassú Villámgyors

Mikor reped meg a bevonat?

A kerámia bevonatú serpenyők nagy kedvencek a konyhában, de néha előfordul, hogy repedések vagy sérülések keletkeznek rajtuk. Jó, ha tudjuk, mi és mikor okozhat ilyen problémát, hogy idő előtt ne kelljen búcsút intenünk kedvenc serpenyőinknek.

Repedés okai

Összegyűjtöttük a leggyakoribb buktatókat, amik meggörbítik felhőtlen pályafutását:

Ok Leírás
Túlzott hő Ezek a bevonatok nem szeretik a forró helyzeteket, szóval bánjunk óvatosan a tűzhelyen.
Hőmérsékleti sokk Ha a forró edényt hirtelen hideg vízzel érintjük, könnyen megrepedhet a bevonat.
Kemény bánásmód A fém eszközök karcolhatják a felületet, ami idővel repedést eredményezhet.
Erős vegyszerek Bizonyos takarítószerek veszedelmesek lehetnek a bevonatra nézve, növelve a sérülés esélyét.

Megelőzés

Hogyan tartsuk meg a ragyogást? Íme, néhány mestertipp:

  1. Hőmérséklet figyelése: Tartsuk kordában a hőfokot! A kerámiák általában 180-220 °C körüli állagában érzik jól magukat.
  2. Hőshatás mérséklése: Ne borítsuk hidegzuhannyal a forró serpenyőt – ezt senki sem szereti!
  3. Eszközeink barátságossága: Használjunk műanyag vagy fa eszközöket, ezzel elkerülve a karcokat.
  4. Óvatos tisztítás: Válasszunk gyengéd tisztítószereket és kerüljük a drasztikus súroló szerek bevetését. Extra tippekért nézzük meg a karbantartás és tisztítás írást.

A kerámia bevonatú serpenyők rengeteg örömöt nyújtanak, és helyes bánásmód mellett hosszú szolgálatot tehetnek. Ha érdekel minket a cserépnépség más fajtája, érdemes megnézni a típusok és anyagok cikkeket is.

Gyermekes háztartásban használható?

A kerámia bevonatú serpenyők egész jó választás lehetnek gyerekekkel teli otthonokban. Egy rakás előnyt nyújtanak, hogy biztonságban és egészségesen tudjunk főzni.

Biztonságos anyagok

A kerámia bevonat úgymond a természet ajándéka, hiszen semmi olyasmit nem tartalmaz, ami árthatna egészségünknek, mint például a teflon. Ez igazán fontos a gyerekek esetében, hiszen ők sokkal érzékenyebbek a különféle anyagokra. A kerámia ráadásul bírja a forró helyzeteket is, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy bármilyen káros anyag felszabadulna.

Könnyű tisztítás

A kerámia bevonatú edények tisztítása gyerekjáték a többi bevonathoz képest. Mivel semmi nem ragad bele, mint valami ízeltlábú a pókhálóba, nem kell időt pazarolnunk a sikálással. Ez pedig azt jelenti, hogy több időnk marad a családunkra.

Különböző főzési technikák

A kerámia bevonatú serpenyők sokoldalúak a konyhában. Párolni, sütni, és még grillezni is lehet velük. Kiválóan alkalmazkodnak mindenféle konyhai kihíváshoz, ami jól jöhet, ha gyerekeknek főzünk.

Káros hatások minimalizálása

Ezekkel a serpenyőkkel elkerülhető a főzés során keletkező füst és pára, ami megóvja a gyerekek érzékeny légzőszervét. Amikor döntünk a típusok és anyagok között, érdemes szem előtt tartani, hogy a kerámia az egyik legbiztosabb választás.

Összességében a kerámia bevonatok remek megoldást kínálnak olyan családoknak, ahol fontos a biztonság és az egészséges főzés.

Kerámia és alacsony zsírtartalmú főzés

 

Amit szeretünk Miért imádjuk
Kevés zsiradék kell Könnyű, egészséges kajákhoz elég a láthatatlan jódal is.
Ezer éves egészség Káros anyag mentes, ellentétben a régi tapadásmentes cuccokkal.
Egy törlés és kész Az edénytisztitás sose volt ennél egyszerűbb, semmi marad, csak a sima felület.
Hőhatás A kerámia ugyanúgy melegít mindent, nem lesznek hőgócok.

Hővezetés kerámiával

 

Anyag Hővezetési Jellemzők Előnyök
Kerámia Egyenletes hőeloszlás Egyenletes főzés, ragadásmentes
Alumínium Szuper hővezető Könnyű, villámgyors melegedés
Rozsdamentes acél Normál hővezetés Strapabíró, karcálló

A kerámia trükkje, hogy a hőt egyenletesen osztja el, így a túlmelegedést elkerülhetjük. Ez különösen akkor jó, ha egy ínycsiklandó ételt készítünk és szeretnénk, hogy minden falat tökéletesen megfőjön.

Hőmérséklet beállítása

Kerámia serpenyők esetén jobb alacsonyabb hőfokon főzni. Ahogy felkapja a meleget, egy szempillantás alatt, hogy elfelejtheted a magas hőfokot, mert tönkremehet a bevonat. Ez főleg pörkölt vagy tojásételek esetén számít, amik megéghetnek nagy hőn.

További érdekességre vágysz a kerámia serpenyőkről? Csekkold ezt a vásárlási útmutatót, ami segít kiválasztani a legjobb serpenyőt számodra.

 

A szerzőről

Shopping Cart