gránit

Gránit bevonatú serpenyők

Gránit technológia működése

A gránit serpenyők manapság igazán divatosak a konyhában. Mi a titkuk? A gránit technológia! Ez az eljárás egy spéci, erős és strapabíró gránit bevonattal látja el a főzőeszközöket. Ez az extra réteg mindenféle sütési módszerhez tökéletes, ellenáll a hőnek és még a bosszantó ételragadást is csökkenti.

Gránit bevonat összetevői

A gránit bevonat nemcsak pokolian jól néz ki, hanem sokoldalú a konyhában is. Nézzük, miből áll és mitől olyan különleges:

Összetevő Tulajdonságok
Gránit Bírja a meleget, képes megőrizni az állapotát
Kerámia Tökéletes a tapadásmentességhez, elűzi a statikát
Teflon Simán csúszik az étel, könnyű tisztítani

A gránit serpenyők több rétegből állnak, sokáig strapabírók, és még karc sem lesz rajtuk. Így sokáig újnak tűnnek.

Előnyök a konyhában

A gránit technológiával készült edények kaptak helyet mindenki konyhájában. Miért? Mert zsír nélküli főzésre adnak lehetőséget. Ez az egészséges táplálkozást támogatja. Legyen szó pirításról, párolásról vagy sütésről, ezek a serpenyők mindent tudnak!

Nézzük, melyik technika mit rejt:

Főzési technika Jellemzők
Pirítás Egyenletes hőeloszlás a finom ételekért
Párolás Nincs szükség zsírra, mégis finom lesz
Sütés Tűzforró hőmérsékletet is kibír

Ezekkel a tulajdonságokkal a gránit serpenyők sztárjai a modern konyháknak. Ha bármilyen más alternatíva érdekelne, mint a piacon kapható kerámia vagy rozsdamentes acél, nézz körül, mert érdemes!

Különbség kerámia és gránit között

Serpenyővásárlás előtt nem árt alaposan körülnézni a különféle bevonatok világában. Két gyakori kedvenc a kerámia és a gránit bevonatos serpenyők. Miben mások egymáshoz képest, és melyik milyen előnyöket nyújt? Nézzük meg közelebbről.

Bevonat anyaga

 

Jellemző Kerámia Gránit
Anyag Természetes Szintetikus kerámia
Hőállóság Korlátozott Magas
Tartósság Közepes Magas
Tapadásmentesség Igen Igen
Karbantartás Könnyű Könnyű

Élettartam és tartósság

A gránit bevonatos serpenyők hosszabb életűek, mert sokkal inkább karcolás- és hőállók. Bár a kerámia is tapadásmentes, hőmérsékletváltozásokkal nehezen birkózik meg, ami rövidíti az életútját, főleg ha túlfőzöl vele.

Zsiradék használata

Kerámia vagy gránit, mindkettő cinkelt főzésre csábít! Ez azt jelenti, hogy kevesebb zsírral is biztosított a lakoma, túlzott zsírok helyett. Az, ami szívderítő az, hogy a gránit jobban belehabzsol a zsiradékmentes bulihoz, hőt bír okosan, a tapadásmentesség nem esik ki.

Dönts, hogy kerámiával vagy gránittal sütöd meg az élményt ízletesre. Ha másfajta bevonatok is felkeltik az érdeklődésed, kukkants bele a tapadásmentes bevonatok és más anyagok kínálatába, hogy megtaláld a neked való vasdarabot.

Tartósság tényleg ilyen jó?

Na, a gránit bevonatú serpenyők egyik legnagyobb adu ásza a strapabíróságuk. Beszáll a versenybe a gránit anyagával együtt, ami olyan kemény, akár a rockkoncert első sora. Ezek a serpenyők simán állják a sarat a karcokkal és kopásokkal szemben. Így bírják a gyűrődést és portyázhatunk velük a konyhában hosszú ideig anélkül, hogy cserben hagynának.

A gránit serpenyők nemcsak hogy szuperül néznek ki, de jobban is teljesítenek, mint ez a alumínium vagy a rozsdamentes acél cuccok.

Miért ilyen strapabíró?

A gránit termékek olyan összetételre épülnek, ami miatt akár egy maratoni főzési mutatvány közben is állják a sarat. A gránit bevonat nemcsak sebészi pontossággal vezeti a hőt, hanem az ételeknek sincs esélyük odaszáradni, így a túlzott mosogatást megúszod. Extra pont jár, hogy ezek az anyagok vegyszerekmentesek, így sokkal biztonságosabbak, mint néhány társuk.

A burkolat strapabíróságának köszönhetően egy életre belopja magát a szívünkbe, szerintünk már ezért is első randi a konyhában! Hogy tovább bírják az izgalmakat, tartsuk karban őket rendesen. Az örök élet titkáért nézzünk be a karbantartás és tisztítás oldalunkra – ott aztán van néhány tuti tipp.

Magas hőfok tolerancia

A gránit serpenyők egyik szupererője a remek hőfok tűrés. Ez azt jelenti, hogy bátran nekiláthatunk a sütésnek-főzésnek, anélkül hogy attól tartanánk, a bevonat megsínyli a meleget.

Előnyök a főzés során

A remek hőtűrés miatt sokféle konyhai manővert kipróbálhatunk. A gránit serpenyők kifejezetten szeretik a forró kalandokat, mint például a serpenyős steak. Így tuti, hogy az étel kívül ropogós, belül pedig szaftos marad.

Sokan még a öntöttvas és rozsdamentes acél serpenyőket is pártolják, mégis a gránit hőtűrése kimagasló, amit érdemes észben tartani, amikor új serpenyőre vadászunk.

Ha más serpenyők is izgatják a kíváncsiságodat, böngészd végig a típusok oldalt.

Gránit serpenyők tisztítása

A gránit bevonatú serpenyők tisztán tartása kiemelten fontos, ha azt szeretnénk, hogy sokáig szolgáljanak minket a konyhában. A helyes karbantartás ráadásként a serpenyők kinézetét és teljesítményét is javítja. Nézzük meg, hogyan tisztíthatjuk ezeket az eszközöket egyszerűen!

Tisztítási lépések

Lépés Leírás
1. Várjuk meg, amíg kihűl. Soha ne öntsünk hideg vizet forró serpenyőre!
2. Távolítsuk el a maradék zsírt és ételdarabokat.
3. Szivacs vagy puha rongy a barátunk. Kerüljük a súrolószer és fém szivacs használatát.
4. Meleg vízzel és enyhe mosogatószerrel tisztítsuk meg.
5. Alaposan öblítsük ki, hogy ne maradjon szappan.
6. Puha törölközővel töröljük szárazra.

Mit kerüljünk el?

Kerüljük el Leírás
Fém szivacsok Megkarcolhatják a bevonatot.
Magas hőmérsékletű tisztítás Túl forró víz és hőingadozások károsíthatják az eszközt.
Kemény eszközök Mindig kerüljük a használatukat, nehogy megsértsék a serpenyőt.

A gránit serpenyők tisztántartása nem ördöngösség, ha figyelembe vesszük a fentieket. Célunk olyan konyhai eszközökkel főzni, amelyek örömöt adnak. Még több hasznos infót a serpenyőkről a vásárlási útmutató oldalon találunk.

Vásárlási tanács gránit bevonathoz

Amikor gránit bevonatú serpenyőt veszünk, van pár dolog, amit nem árt átgondolni, hogy jól döntsünk. Íme néhány tipp a vásárláshoz!

1. Típusok

Először is, tudjuk meg, mire akarjuk használni a serpenyőt. Sokféle létezik, például az indukciós, wok, vagy palacsintasütő. Nézzük meg, mi illik hozzánk!

2. Anyagok és bevonatok

Gránit bevonatú serpenyők különböző anyagokból készülnek. Nem árt kideríteni, milyen lehetőségek vannak, például az öntöttvas, rozsdamentes acél és alumínium. Mindegyik anyagnak megvannak a maga jó és rossz oldalai.

Anyag Jó oldala Rossz oldala
Öntöttvas Hosszú távú partner, egyenletesen forró Tömzsi, törődést igényel
Rozsdamentes acél Kitartó, csini Makacs a szennyeződésre, nem annyira csúszós
Alumínium Könnyű kis jószág, jó hővezető Könnyen megkarcolódik, nem a legidőtállóbb

3. Méret és formatervezés

A serpenyők különféle méretekben és formákban jönnek. Gondoljuk át, hogy hány főre főzünk, és mit szeretnénk benne sütni. Emellett a méret és forma is választható szempont lehet.

4. Tapadásmentes varázs

A gránit bevonatok tapadásmentesek, ami megkönnyíti a főzést és tisztítást. Viszont ügyeljünk arra, hogy a tapadásmentesség időtállósága is különbözhet. Nézzünk utána, milyen teszteken szerepelt a serpenyő.

Serpenyővásárláskor tartsuk szem előtt a fentieket. Alapos tájékozódás mellett mindenki megtalálja a számára legjobbat!

A szerzőről

Shopping Cart